Perjantaina saatiin kaupalle pitkästä aikaa, hurjan suosituksi tullutta kyyttönaudan lihaa. Kyyttö on nyt virallista luomua, kuten Saloniemen muutkin tuotteet. Valitettavasti inhimmillisen erehdyksen takia lihaerästä puuttuvat viralliset luomumerkinnät. Merkinnän puuttuminen ei onneksi loistavan lihan laatuun eikä makuun vaikuta.
Tällä erää käsittelyssä on melkoisen arkinen vedos. Suikalelihaa höysteillä joita jääkaapista löytyi, punajuuria ja chevreä sekä vihreitä vihanneksia nopeasti paistettuna. Meillä ruoan juttu on sen terveellisyys, oli sitten arki tai pyhä. Toisinaan joukkoon pääsee myös tilkka kermaa tai puoli purkkia creme fraichea. Valtaosa ateriastamme koostuu vihanneksista ja juureksista eri muodoissa.
Lähes jokaiselta aterialta löytyy joitakin ristikukkaiskasveja (joihin mm. kaikki kaalit kuuluvat) sekä ainakin kahta kotimaista juuresta. Paistettuna, haudutettuna, wokattuna tai raakana - useimmiten kaikissa muodoissa.
Tällä kertaa raaka-aineet näyttivät tältä (ja koska aina pitää jotakin kuvasta unohtaa, niin tällä kertaa kuvaan ei ehtinyt yhtään maustetta..)
Raaka-aineet:
*1 kg kyyttönaudan suikale/kuutiolihaa
*parsakaalia
*porkkanoita
*palsternakkaa
*punajuuria
*keltasipulia
*valkosipulia
*paprikaa
*lehtikaalia
*inkivääriä
*kookosöljyä
*kuohukermaa
*Creme fraichea
(kerman ja creme fraichen voi korvata
kookosmaidolla, lihaliemellä tai vedellä)
*mausteita
Kuullota sipulit (minä lohkoin ja kuullotin neljä suurta sipulia) ja monta kokonaista valkosipulin kynttä. Lisää joukkoon lehtikaalia silputtuna. Kääntele kookosöljyssä, runsaassa kurkumassa ja mustapippurissa. Siirrä pataan odottamaan seuraavia aineksia.
Väännä levy täysille, lisää kookosöljyä tarvittaessa ja ruskista sekä mausta lihat ja lisää kerma sekä creme fraiche ja vettä.
Anna porista hetki ja kaada sitten koko tuotos pataan. Sillä välin kun liha porisee, pese muutama juures, kuutioi ja lisää pataan. Meillä kaapista löytyi parhaat päivänsä nähnyt palsternakka, muutama vallan nahistunut porkkana sekä parsakaali, josta ryöstin tähän käyttöön varren. Muun osan käytän paprikan ja sipulin kanssa paistamiseen.
Sekoita sipulilohkot, valkosipulit, lehtikaalit, juurekset sekä lihat nesteineen. Tarkasta että nestettä on riittävästi. Laita uuni 250c, valurauta pata uuniin ja kymmenen minuutin päästä pinta poreilee aivan varmasti. Laske uunin lämpötilaa 175-185c, laita kansi paikalleen ja anna muhia. Mitä kauemmin jaksat hauduttaa, sitä mureampaa lihaa saat. Tänään hauduttamista rajoittaa aika. Kun pitäisi vielä syödäkin ennen kuin kellahtaa maaten vatsan viereen..
Paistetaan nopsaan vihanneslisuke. Laita pannulle hippunen kookosöljyä. Pilko sipuli, pari vihreää paprikaa ja iso parsakaali. Lisää joukkoon mausteita maun mukaan. Minä tyydyin suolaan, juuresmausteeseen sekä nokkosrouheeseen. Anna paistua sen aikaa, että sipuli on kypsää. Parsakaali ja paprika saavat jäädä rapsakaksi.
Sillä aikaa kun vihreät paistuvat, on aika täräyttää uuniin punajuuria Saloniemen chevrellä. On muuten sitten sellainen yhdistelmä, että vaikka ei hirveästi välittäisi punajuurista eikä chevrestä, niin yhdessä nämä menevät..Kuori punajuuret tai yksi jättisuuri punajuuri raakana. Siivuta niin ohueksi kuin saat. Lado uunivuoan pohjalle kerros. Murusta sen päälle chevreä ja lado päälle toinen kerros punajuuria. Pintaan vielä reilusti chevreä ja uuniin (175-185c -> ainakin tunti). Ei lisätä nestettä!!
Valmista tuli. Sitten vain nauttimaan :)
Tarkempia ohjeita ja tietysti suussa sulavia raaka-aineita Aitosta.
-Johanna-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti