keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Kaalikääryleitä ja paahdettua kurpitsaa



Syksyn juuressato on parhaimmillaan juuri nyt. Valitsin itselleni rakkaan keräkaalin ja urakan nimeltä kaalikääryleet. Selkeästi lauantai-illan puuhia, sillä arki-iltaan kaalikääryleiden teko on liian aikaa vievää. Kaalikääryleiden kaverina tarjotaan usein perunamuusia ja se ei nyt houkuttele ollenkaan. Perunan vaihdan kurpitsaan (butternuts). Sen valmistaminen lisukkeeksi on vierasta, joten päädyn perinteiseen ja helppoon paahtamiseen öljyn ja mausteiden kera.


Kun oikein tarkkaan katsoo kuvaa, saattaa huomata että kuvasta puuttuu suuri ja kaunis kurpitsa..Se on kyllä puhdas vahinko, mutta olisihan se kiva ollut kuviin saada. Livekuvan ja tarkemmat tiedot kurpitsasta on kuitenkin saatavilla kaupalla ;)

                                                                    Tarveaineet:

                                                      *n. ½ ltr Kaskikansa raakamaitoa
                                                      *1-1½ dl luomupuuroriisiä
                                                      *Keräkaali
                                                      *1 kg karitsan jauhelihaa
                                                      *4-5 sipulia
                                                      *valkosipulia
                                                      *suolaa
                                                      *Pyhä Olavin valkosipulinen sipuliseos
                                                      *mustapippuria
                                                      *yrttimix
                                                      *agavesiirappia

                                                     *1 kpl Butternuts kurpitsoita

Keitä keräkaali suolatussa vedessä läpikypsäksi. Samanaikaisesti kypsyy riisipuuro. Ole riisipuuron kanssa tarkkana. Se saisi olla löysää. Paista jauheliha ja mausta se. Itse käytän todella paljon yrttejä (mm. oregano, timjami, rosmariini, minttu) ja suolaakin laitan reilusti. Kannattaa valmistella kaikki osiot hyvin, ettei lähde homma hanskasta..

Kun kaali on kypsää, ota osa vedestä talteen kääryleiden valelua varten ja laita kaali jäähtymään. Riisipuurosta ja jauhelihasta tehdään mössö, josta tulee täyte. Sekoita hyvin. Irrottele jäähtyneestä kaalista lehti kerrallaan. Jos lehtiruoti on oikein paksu, ohenna sitä puukolla. Muuten et saa taiteltua kauniita kääryleitä. Irroteltuasi riittävänä määrän lehtiä, täytä ja taittele ne.
 

Kun kääryleet on taiteltu sievästi pellille tai uunivuokaan ja valeltu siirapilla, on kurpitsan aika. Sen, jonka kuvaa meillä ei nyt ole.. Pese kurpitsa, pilko se kuorineen. Kuori on melko ohut ja sisälmys kauniin oranssin punainen. Laita lohkotut kurpitsanpalat uunipellille. Päälle pieni loraus öljyä, kunnon pyörätys mustapippuria myllystä ja sopivasti karkeaa suolaa kaveriksi. Kiertoilma uuni pöhisemään 200c ja kääryleet sekä kurpitsanlohkot kypsymään. Kääryleitä on hyvä voidella välillä, jotta kuoresta tulee kauniin ruskea ja kiiltävä. Niin ja ennenkaikkea hurjan hyvän makuinen.


15 minuutin jälkeen uunin lämpöä voi laskea 175-asteeseen. Seuraavat 45 minuuttia odotellaan, valellaan kääryleitä ja taas odotellaan..Ja sen jälkeen nautitaan seuraavanlainen annos:
 

Lisukkeiksi tällä kertaa pääsivät Öljypuun herkulliset tuotteet. Oliiviperunasalaatti sekä valkosipulisalaatti, marinoidut valkosipulit ja -oliivit.

Ps. Jos joku ihmettelee mikä on ensimmäisen kuvan alanurkassa näkyvä vihreä vihannes - se on lehtikaali. Sitä pilkoin vielä kaapista löytyneen palasen verran jauhelihan joukkoon. Sinne kun voi piilottaa kaapin perukoille unohtuneita vihanneksia ihan huoletta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti