perjantai 28. syyskuuta 2012

Herkkuja viikonloppuun

Torstaina kaupalle tupsahti pari lihalaatikollista tuoretta karitsaa ja valitsin päältä omasta mielestäni parhaat palat. Tänään valmistetaan siis karitsan potkaa kasviksilla ja laitetaan siihen kylkeen vielä vähän juuresranskalaisia. Jälkiruuaksi voitaisiin nautiskella vaikka pannukakkua ja hedelmäsalaattia. Helppoa ja maistuvaa ruokaa. Toisaalta arkinen pataruoka, mutta sitten taas toisaalta voit saada tästä varioimalla hyvinkin juhlavan. Suosittelen potkan kanssa myös kukkakaalipyreetä. Juhlavamman ateriasta saat siis esim. tekemällä lisukkeeksi pyreen ja alkuun salaatin. Tällä kertaa kuitenkin mennään arkisemmalla meinigillä.
 Namsk.
 


Karitsan potkaa ja juuresranskalaiset
(6:lle hengelle)
 
* 1- 1,5kg karitsan potkaa (6kpl)
* 8 suurta porkkanaa
* 4 sipulia
* pari punasipulia
* kaksi kokonaista valkosipulia
* timjamia
* rosmariinia
* Pyhä Olavi valkosipulinen sipuliseos
* Sonnentor lampaanlihamauste
*  1 pullo luomu punaviiniä
* 1 suurehko lanttu
* 2 suurehkoa bataattia

Pilko sipulit suurehkoiksi paloiksi. Kuori porkkanat ja pilko ne. Kuori valkosipulit.
Hiero potkiin pintasuola ja paista niitä pieni hetki pannulla voissa. Aseta potkat pataan mielellään pystyasentoon. Paista samassa pannussa porkkanalohkoihin makua ja kaada porkkanatkin pataan. Lisää pataan vielä sipulit ja kokonaiset valkosipulinkynnet. Mausta omien mieltymystesi mukaan.
Kaada pataan puoli pulloa punaviiniä ja 1/2l - 1l potkien ja porkkanoiden paistoliemestä keitettyä lihalientä. Lisää vielä lihaliemen joukkoon hieman mausteita. Varmista, että nestettä on tarpeeksi, jotta se peittää ainakin kaikki lihat. Laita uuniin 200c puoleksi tunniksi. Samaan aikaan uuniin menevät juuresranskalaiset. Juuresranskisten valmistuttua laske uunin lämpötila 160c ja hauduta 3-4 tuntia. Mitä kauemmin jaksat odottaa, sitä mureammaksi liha muuttuu.
 
Kuori lanttu ja bataatit. Leikkaa ronskeiksi ranskislohkoiksi. Pyöritä lohkoja öljyssä ja mausteissa. (valkosipulinen sipuliseos on tosi hyvää näihin). Laita uuniin 200c yhdessä potkapadan kanssa ja anna olla max. 30min. Ota pois uunista, kun ranskikset näyttävät rapeilta. Kypsymisaika riippuu paljolti siitä, miten suuria lohkoja leikkasit.
Laita ranskalaiset uuniin vielä potkapadan valmistuessa. Anna olla n. 10min jotta ranskalaiset lämpenevät vielä ennen tarjoilua.

 
 
 
 
 
Sitten siirrytäänkin jälkkäreiden puolelle. Näiden kummankin kanssa käy vallan mainiosti vaniljalla maustettu kermavaahto. Maistuvia ovat ilmankin, mutta kyllähän se hienosti kruunaa esimerkiksi pannarin. :)
 
 
 
 
 
Uskomattoman hyvä pannukakku ja hedelmäsalaatti
(6:lle hengelle)
 
 
Pannari
 
* 1l Kaskikansaa (lehmän raakamaitoa)
* 1dl ruokosokeria
* 50g-100g voita
* 4dl Riihikosken vehnämyllyn vehnäjauhoja
* 3 xl -kokoista luomu kananmunaa
*1tl suolaa
* 1tl leivinjauhetta
* 1/2 tl Urtekram vaniljajauhetta
 
Sekoita sokeri ja munat. Vatkaa sekaisin (ei vaahdoksi saakka). Lisää seokseen maito ja sulatettu voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet muna-sokeri-voi-maito-seokseen pikkuhiljaa sekoittaen.
Kaada taikina uunipellille ja laita 200 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi.
 
 
Hedelmäsalaatti
* 1 pienehkö ananas
* 3 keskikokoista omenaa
* kourallinen viinirypäleitä
* kaksi appelsiinia
* 4 kiiwiä
* marjamehua
 
Leikkaa hedelmät lohkoiksi ja sekoita salaatiksi. Kaada joukkoon hieman marjamehua ja sekoita. Voit halutessasi tarjoilla vaikka kermavaahdon kera.

 
Näillä eväin viikonloppuun. Muista hauduttaa karitsaa maltilla, sillä potka on tarpeeksi kauan ja miedolla lämmöllä haudutettuna uskomattoman maukasta ja mureaa. Tämä ruoka muuttaa käsityksiä lampaanlihasta. Ei ole kuivakkaa tai villasukanmakuista, ei. :)
Jos haluat ranskalaisille kastikkeen tai päätät valmistaa padan viereen perunalisäkkeen, saat mainion soosin haudutusliemestä.
Laita pannulle nokare voita ja pari ruokalusikallista vehnäjauhoa. Ruskista jauhosta kastikepohja ja kaada päälle padasta siivilöityä lientä. Vinkkinä kerrottakoon, että kyseinen kastike vain paranee viettäessään yön jääkaapissa, joten ylimääräisestä liemestä voit pyöräyttää kastikkeen vaikka seuraavan päivä toista liha- tai miksei kasvisruokaakin varten.
 
Nämä yllä esitellyt ovat kaikki ehdottomasti koko perheen ruokia. Meillä ryhmä syö hyvällä halulla myös nämä mausteisemmat liharuuat ja viinihän voi pataruuissa olla, vaikka lapsia ruokapöydässä istuisikin. Promillet haihtuvat uunissa ja jäljelle jää hyvä maku.

Hyvää ja maistuvaa viikonloppua kaikille!
 
-Heidi-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti